28 februari 2009

Mer mjukt och mammigt

Som jag skrev i förra inlägget så är min mamma en textil hjältinna!
Redan för många år sedan började hon samla på textilier på loppis. Långt innan retrotyger och kvinnligt hantverk var uppmärksammat.

Och ofta ger hon tygerna till mig, för själv syr hon inte.

Broderade lakan i linne har hon donerat i massor. Och en del använder jag, som gardiner eller dukar. Andra ligger och vaäntar på att komma till användning.

Den här fina kornsäcken från Svalöv fick jag av henne för säkert 15 år sedan. Den hittade jag igen när jag började sortera syrummet, och nu ska den nog få någon bra användning. Frågan är bara vad.

Jag är otroligt glad över min kloka mamma som sett till att rädda en hel del saker för eftervärlden. Och till mig!

Mjukt och osorterat

I dag har mycket tid ägnats åt mitt syrum. Redan när vi flyttade in för sex år sedan så var övervåningen i behov av renovering, och all inflyttning blev lite provisorisk.
Nu har vi börjat renovera, och turen har kommit till det som varit mitt syrum. Men om det ska kunna tömmas så måste det rensas och sorteras och det har jag ägnat dagen åt.

Tygtravarna på gästsängen är så långt ifrån alla tyger jag äger. Det här är kanske en osorterad tjugondel, och mycket är fantastiska retrotyger som jag sdamlat på mig med bistånd av min fantastiska mamma.

60-tals tyg i sköna färger.
Äppelgardinerna hängde väl i de flesta hem på 60-talet. Min mamma har länge köpt retrotyger åt mig, långt innan andra förstod att de var intressanta.
Stora rödgröna prickar på bomullstyget som ännu inte använts.
Gamla madrasstyger gick det att hitta för inte så många år sedan. I dag ser jag sällan sånt på loppis.
Ett fantastiskt frottétyg i grönt och turkos. En stuvbit med konsumloggan på lappen som sitter kvar.

27 februari 2009

...än så är det långt till vår...

Och just när man började känna lite hopp om våren, med takdropp och plusgrader och sol, så föll det en decimeter snö. Till.
Såhär ser trädgården ut nu. Vackert. Och det är skönt med riktig vinter, men måste den vara så länge?
I stället för att njuta av vårväder så vankar jag runt inne, rastlös och med svåra behov av att komma till skott utan att det händer någonting. Och det gäller allt. Jag som utlovat både stora stickprojekt och inomhusrenoveringar ägnar mig bara åt små meningslösa sticken som jag förmodligen kommer riva upp. Det är som om det som kräver lite beslutsamhet och tankemöda inte kommer fram.

Men det är ingen ko på isen. Det får ta sin tid. Förr eller senare så lossnar det. Kanske när snön smält bort.

26 februari 2009

Mormorsruteprojekt


Jag har insett att jag inte kan räkna med samma tur fler gånger, och hitta mormorsrutefiltar i ylle för 40 kronor. Så nu ska jag lära mig virka.

Här, hos Ica-kuriren finns en bra beskrivning.

25 februari 2009

Inför Pocket mini-bytet

Lite mer information till min pocketmini-byteskompis:

Vilken genre tycker du bäst om?
Helt vanliga romaner om människor. Och fackböcker om hantverk och inredning och sånt, men det räknas kanske inte.

Finns det någon genre som du ännu inte testat men som du gärna skulle ge dig på?
Ingen jag kommer på.

Finns det någon genre som du undviker på liv och död och alltså inte vill få böcker ur?
Jag läser inte mycket Sci Fi, och har ingen längtan efter det heller.

Har du någon favoritförfattare - och saknar du något ur dennes produktion?
Nja... Jag tycker om många författare. Torgny Lindgren, Kerstin Ekman, PO Enqvist...
Möjligtvis saknar jag John Ajvide Lindqvists bok med kortare berättelser, som jag nu glömt namnet på.

Har du någon författare som du är nyfiken på och gärna vill testa?
Säkert. Massor med nya hela tiden, men det blir inte alltid av. Fast Lena Andersson har jag lyckats missa helt och skulle gärna prova.

Någon författare som du verkligen avskyr och inte alls vill läsa?
Han som skrivit Pojken som kallades för det klarar jag mig utan. Taskigt skriven socialporr har jag lite svårt förr. Har också försökt mig på Björn Ranelid utan att lyckas.

Har du någon lista publicerad någonstans över vilka böcker som du redan äger, månntro?
Nej, dessvärre. Sedan är böcker som ägodelar inte så intressanta, för jag brukar ge bort dem ganska snabbt. Så det handlar mer om vilka jag läst, och det är inte det lättaste. Inte ens mentala anteckningar brukar det bli, för jag har lite dåligt minne. Vilket ju brukar innebära att jag glömmer bort böcker och kan läsa dem igen. ;-)

Läser du andra språk än svenska?
Helst inte, även om jag väl skulle kunna ta mig igenom böcker på engelska. Men det är i sådana fall utan särskild njutning, så helst inte.

Om det händelsevis skulle slinka ner något väldigt litet, ätbart i ditt brev - vad skulle du helst vilja få då? Godis eller nyttigt?
Eftersom jag mycket ståndaktigt ägnar mig åt LCHF-diet så är det i princip bara nötter som fungerar.

Är du allergisk mot något?
Nej. Men jag undviker kolhydrater och socker.

Dricker du te eller kaffe - och vilken smak föredrar du?
Kaffe, men jag dricker te också.

Lägg till vad du vill här!
Förutom att läsa så tycker jag mycket om att sticka, sy och gå på loppis. Samlar på mycket, och kan ofta inte motstå hantverksrelaterade saker.
Mina favoritfärger är snarare komplementfärgerna än grundfärgerna. Limegrönt, oliv, petrol och bränd orange, exempelvis.


Den här listan kan säkert komma att kompletteras varefter jag kommer på nya saker. Återvänd därför gärna!

Snäll av flanell

Jaha. Ett loppisbesök på lunchen resulterade i fina sybehör. Det kan knappast ha undgått någon att jag är lite hooked på sybehör, va?
Tre meter blågrönt retrotyg för 30 kronor. Fyra meter gammaldags flanell för 40 kronor och 87 stiliga knappar för 15 kronor. Kupan is the plejs to be, säger jag bara.
De små, vita knapparna har ovanligt stora knapphål, och jag tror att det är såna man använder på baksidan av stora knappar. Själv hittar jag nog någon annan användning för dem. Sen blev det mängder med metallknappar. Mest nyfiken är jag på plastknapparna med någon form av vingar på. Både vita ochg röda fanns i korgen, och jag undrar var de kommer ifrån.

Redan förra veckan kom jag hem med en vacker träram i guld, med kupat glas och en trio tjejer bakom. Släktingar eller bara vänner är frågan.
Jag har nu ett gäng ovala träramar i olika storlek. En del av dem rymmer vackra porträtt, som den här ramen. De som bara ramat in ganska fula broderier ska få ett nytt liv. Jag ska bara finslipa min idé, som förmodligen innebär att de antingen målas svarta eller får behålla guldglansen. Kanske både och...

24 februari 2009

Garntävling

Snitsatstickat lottar ut galet fina garner på sin blogg! Spring nu inte dit och lämna en kommentar allihop, för de här garnerna tänkte jag lägga vantarna på!




;-)

Bok-information

Eftersom jag gått med i bokbytet Pocket Mini så känner jag ett behov av att uppdatera min böcker-jag-läst-på-sistone-lista.
Puh. Jag som går fram som en ångvält bland litteraturen. Nåväl, på sistone har jag läst den mycket ingående 70-talsklassikern Maken av GunBritt Sundström. Likaså På Chesil Beach av Ian McEwan. Just nu håller jag på med en samling noveller av Torgny Lindgren. Han är en favoritförfattare! Och i går kväll orkade jag påbörja PO Enqvists självbiografi Ett annat liv. Det är något särskilt med de västerbottniska författarna. Det slår an någonting hos mig.

Hmmm. Har jag läst något mer? Säkert. Jag återkommer med mer information. Nu måste jag till jobbet!

Uppdatering:
Jo, just ja - Italienska skor av Henning Mankell läste jag också för ett tag sedan. Den var bra.
Och så sitter ljudboken Himmel av Torbjörn Flygt i bil-stereon. Här går det att provlyssna på den fantastiskt duktige Björn Kjellman som läst in boken med hur många röster som helst.
Jag tycker verkligen om när böcker handlar om människor. Riktiga människor, som den här.

22 februari 2009

Möjliga modeller

Nu har jag börjat spana efter en kofta att ge mig på.
Det är inte det lättaste, för modellen ska inte bara vara snygg och rolig att sticka. Den ska sitta bra också.
Jag börjar med att gå igenom drops utbud.

Kanske den här från Drops. Fast inte i flerfärgad Muskat soft utan snarare i alpacka.
Det är inte färgen så mycket som modellen som tilltalar mig. Med några *host* extra kilo känns det helt meningslöst att sticka en modell som bara blir klumpig och misspassande.
Gärna lite insvängd i midjan, med trevlig längd som inte slutar på mitt mesta problemparti.




Eller så är det en sån här jag ska sticka. En kofta med kilar.
Fast blir den inte lite kappaktig? Jag vill ju har något för inomhusbruk som går att ha under en jacka, och inte något som kräver sommarklimat.




Eller den här.
En kofta med resår och raglan. Fast ärmarna skulle nog få bli raka, för den där modellen gör inget mer än breddar kroppen på ett osmickrande sätt.




Och ju mer jag funderar desto säkrare blir jag på att det inte är en dovt blå kofta jag behöver. Det är ju inte min färg alls, även om den är vacker!

Jäklar, nu slutar det förmodligen med garninköp! Inte bra alls. Måste leta igenom garnförrådet för att se om jag har något användbart.

Det här verkar bli ett långdraget projekt...

21 februari 2009

Krulligt garn

Inför det större stickprojektet jag lovat mig själv började jag gå igenom stashen. Jo, för jag har ju som alltid köpstopp. Och där fanns ju det här ullgarnet som jag bloggat om tidigare. En trevlig släkting har skänkt påbörjade och nästan avslutade stickprojekt, och jag hade lite bekymmer med att bara repa upp allt arbete. Men efter alla kloka synpunkter så har jag nu bestämt mig - jag repar upp det blågrå garnet.

Vad det kommer bli vet jag inte riktigt än.

20 februari 2009

Över bekvämlighetströskeln

Det är lätt att bli bekväm. Jag blir ofta det.

Nu har jag några projekt framför mig som ska knuffa ut mig ur komfortzonen.

* Ett är att jag ska ge mig på något större att sticka. Ofta vill jag se ett snabbt resultat, och ger mig på små, snabbstickade saker. Eller sjalar som inte kräver någon passform.
Nu ska jag sticka en tröja. ska bara komma på vilken...

* Ett annat projekt är mitt försök med LCHF-mat. Några kilo måste försvinna, och jag har svårt att uppbåda intresse och energi för någon svältdiet. LCHF is da shit, men kanske inte den mest sociala dieten. Att nästan helt avstå kolhydrater är svårt att förklara för andra.

* Mitt skruttiga syrum måste nu tömmas för att renoveras. Måste! Det finns inge återvändo, men jag går bara in och tittar på högarna och vänder sedan och stänger dörren. Det fungerar inte längre. Måste!

* Och så är det den där eviga träningen. Som jag ju redan påbörjat med vattengympa en gång i veckan. Jättekul! Det trodde jag aldrig. Ska utöka det med något mer. Snart.

18 februari 2009

Knappt

Den ena armvärmaren har fått knapparna fastsydda. Men knapphålen är lite för stora, och jag ville inte använda större knappar. Så kanske måste jag riva upp knapphåls-kanten.
Ska fundera lite på det...

17 februari 2009

Gå med och byt böcker!

Vill bara tipsa om ett fint pocketbyte-initativ.

Lämpligt för alla som har lästa pocketböcker i fint skick som man inte behöver ha kvar - samtidigt som man gärna glädjer andra och läser nya böcker.

Gå med i något av hennes byten.

15 februari 2009

Garn och glädje

De två stickena i Noro sockgarn är färdigstickade och är nu uppnålande på vardagsrumsmattan. Misstänker att de blir för små för att fungera som benvärmare, men som långa armmuddar ska de nog bli bra.
Som sagt - garnet var sådär i kvalitet, men färgerna är härliga. Och halva nystanet är fortfarande kvar. Vad ska jag sticka av det?

Här syns två av mina loppisfynd från i torsdags. Den undre svarta hade jag sedan tidigare, men de andra två är nya. Så småningom ska de få flytta upp i syrummet, men eftersom det är ungefär lika ordningsamt som Jerusalems förstörelse just nu så får de bo på en hög hylla i matrummet så länge. De är vackra var de än bor. Ett lyckat fynd som jag gjorde genom att titta högt och lågt på hyllorna.

Gråtmild

Är man extremt blödig om man får en tår i ögonvrån när den här reklamen går på tv?

Melodifestivalen II

Gårdagens mello:

* Mede var ofta lysande elakt rolig. Emellanåt föll det platt.
* Heat - välkommen tillbaka 80-tal
* Brown, Lasse Lindh, Amy Diamond, Lili och Susi, Måns Zelmerlöw - Jaha
* Countrytjejerna Cookies and beans låt var en ogenerad ripoff på Empty rooms med Sanna Nielsen. Hyfsad låt, men redan gjord.

Var det några fler? Minns dem inte, i sådana fall. Somnade i soffan innan resultatet var klart.

Den enda låt som riktigt fastnar är den här:

13 februari 2009

Bildbevis

Ungefär det här, och lite till, blev loppisskörden. En bild tog jag medan jag packade upp alla påsar.
I förgrunden några pannlappar och lite annat handarbete som kan vara bra att ha nån gång. Underst en POP-body som kostade 17 kronor. Passar något barn i bekantskapskretsen. En vacker glasskål, en rulle knasig stentapet, fem gröna glas som jag samlar på, några tallrikar, två udda kryddburkar och längst bak de två hattaskarna. Plus lika mycket till.

Slutkörd av shopping

Jag är helt utmattad fastän jag sovit länge i natt.

Igår gjorde jag en sedan länge efterlängtad loppisrajd tillsammans med moderskeppet som är på besök. Vi plöjde igenom fem loppisar på fyra timmar, och bilen var smock när vi skulle hem.
Det kan bero på att bakluckan fryste av alla minusgrader i kombination med att jag köpte en skolbänk. Tackochlov gick den in i baksätet tillsammans med alla grytlappar, hattaskar, hockeyklubbor, unikaboxar, glasvaser, brickor och annat fint.

Men någon bild har det inte blivit. Vet inte om jag någonsin kommer lyckas samla allt vackert som kom med hem, men det kommer kanske bildbevis på enskilda saker framöver.

Jag har sagt det förut och säger det igen: Jäklar, vilken tur att jag har en relativt billig shopping-hobby. Hur många andra fyller bilen under fem timmar för under 700 kronor? Det får man ju inte ens ett halvt par jeans för.

11 februari 2009

Hur hittar ni hit?

Har man inget bättre för sig så kan man ju alltid gå igenom besöksstatistiken och förundras över vilka googlesökningar som för folk till min ensliga lilla galax i bloggsystemet.

Det som oavgjort lockat hit flest besökare under några år är Åremössan Mönster.
Har inte berättat tidigare hur man gör, men eftersom det inte direkt är rocket science så: Jaja, jag avslöjar väl detta avancerade mönster då: Lägg upp 36 maskor. Sticka en avig, en rät tills garnet nästan är slut. Maska av. Sy ihop. Klart.

Loppis, Stickning och konstickning är också vanliga sökord. Inte så konstigt. Kontstickning ägnade jag mig åt när jag gjorde min vackra Lady Eleanor-sjal som jag bloggade om gång på gång. Stickning sysslar jag med dagligdags. Och loppis är min återkommande drog.

Ny frisyr duktig Stockholm kan jag dessvärre inte bidra med. Jag är sällan nöjd med frisersalonger, däremot med frisyrer. Och Stockholms frisörsalonger har jag sannerligen ingen koll på alls.


Nå. Det var kvällens roliga. Nu ska jag vila min stickkafétrötta öron och somna framför tv:n.

10 februari 2009

Jag stickar nytt

Några nya roliga saker:

En krage av Noro lite är på gång.
Mycket, mycket trevligare än sockgarnet. Det här är mjukt, jämnt spunnet och tvinnar sig inte det minsta. Och färgerna. Färgerna!! Vackert!

Nästa roliga: Att den här bilden inte är fotograferad utan scannad gör livet lite roligare. Vi har blivit med scanner/skrivare/kopiator och livet blev med ens mycket enklare.

Jag stickar gammalt

Det här ser ut att bli mitt stickprojekt i Vintagestickning-KALen jag gått med i. Kanske. Jag ska kolla runt lite till i mina samlingar. Kanske finns det något annat roligt som är lite mer användbart än en knasig mössa...

En fotoutmaning

Jag har blivit utmanad av Två Nystan

  1. Gå in i mappen mina bilder (ev. Bilder för dem med OS X eller din egen personliga bildmapp)
  2. Gå till den sjätte mappen (ev. den sjätte mappen igen)
  3. Välj därefter den sjätte bilden i den mappen.
  4. Visa bilden på bloggen och skriv något om den.
  5. Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.
  6. Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.

Mappen!? Ursäkta, men har jag framstått som så organiserad? Här finns knappt några mappar utan alla foton ligger i ett enda härligt flöde. Så jag valde fjärde mappen (längre kom jag inte) och sjätte bilden. Fler mappar än så finns inte i min organiserade bildsamling.

Och vad hittar vi där? Jomenvisst. Loppisfynd från i våras. Så klart. Vilket påminner mig om att jag faktiskt måste bli lite mer ordningsam med allt jag äger – inte bara foton. Snart ska jag köpa på mig ett helt gäng stora lådor där alla fina dukar och grytlappar och spetsar och tyger ska rymmas och sorteras. Vilket år som helst, alltså.

Tja, inte vet jag om det finns någon som har bättre ordning på sina foton än vad jag har? I såna fall utmanar jag alla dem! ;-)

9 februari 2009

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen

Det blev några dagar i ett smällkallt fjällandskap. En timmes utförsåkning var allt som kylan medgav. Sen mös vi i stugan och eldade, drack vin och stickade.
Och - hoppsan - hittade en loppis. Några stiliga retrotyger, en fotogenlampa och en grön sjal följde med hem.
Sedan tidigare har jag kommit hem med den guldiga lampfoten. Den ska nog få byta färg när det blir lite varmare ute. Sprejfärg och inomhus är ingen fin kombination har erfarenheten lärt mig.

4 februari 2009

Sticka gammalt

Apropå den senast recenserade boken, så har jag gått med i en rolig KAL.

Det är bloggen Vintagestickning som inbjuder stickerskor att välja något äkta vintagemönster och sticka det.
Eftersom jag har ett helt gäng gamla stickböcker så ska det nog inte bli så svårt att välja... Jag har redan tidigare spanat in ett käckt sportgarnityr som nog blir verklighet nu.

Eller så ger jag mig på den här halsduken. Praktisk att ha på jobbet där jag ofta både fryser och saknar fickor.

Återkommer när jag bestämt mig.

Nu drar jag till fjälls med fler stickningar än skidor i bagaget. Höres!

2 februari 2009

Extremt bra musik



En av de vackraste låtar jag vet.
Beatles musik kan jag återkomma till om och om igen utan att någonsin tröttna.

Ursäkta det svajiga ljudet.

Stickning på klassiskt vis

Har fått förmånen att läsa en nyutkommen bok. Klassisk stickning av Lise-Lotte Lystrup baseras på gamla, publicerade modeller. Men Lystrup har inte bara publicerat om allt, utan förenklat och förnyat de gamla mönstrena som ibland är hopplösa att sticka efter.
Stort plus för att de gamla förlagorna finns med på bild.
Här finns några trevliga modeller, men även så några som jag är fullständigt ointresserad av. De extremt tajta modellerna från mitten av 1900-talet är inte riktigt min kopp te, men som underhållande läsning och tittning är boken jättefin.

1 februari 2009

Snart blir benen varma

Och nu något för alla stick-konnässörer, som dreglar vid åsynen av avancerade tekniker och spännande lösningar. ;-)
60 maskor ribbstickning är väl precis vad ni vill vila ögonen på?

Eller så är det bara en lite halvtrist bloggning om Noro Sock-benvärmarna som jag knogar på med. Fortfarande alldeles för ojämnt och tvinnande för min smak. Men färgblandningen är schyst, och jag tror att med några ribbade kanter på andra ledden och knappar så blir det ett par som jag kommer använda i bottsen.

Men nu ska jag hitta på någon trevlig stickning att ta med mig till fjällen... Och något UFO är inte aktuellt. Huh, så trist!

Världen är full av oupptäckta fynd

I ett rasande tempo kastade jag mig i går in på en loppis, den sista öppna halvtimmen, för att stilla mitt begär.
Och i samma rasande tempo fyllde jag korgen med åtråvärda saker:

Som en broderad lite duk (där olika gröna färger använts, så vissa delar har blekts fullständigt.)
En liten rektangulär virkad duk och flera meter vackra hyllremsor låg i en korg och såg bortglömda ut. Jag blir alltid så förvånad över att sånt får ligga kvar, fastän loppisen varit full med folk i flera timmar!

En vacker glaskanna, en målad rund bricka med ryska vibbar och en burk för kvitton fick också ett nytt hem. Glaskannor är ju en av mina obsessions, och den här får väl göra de andra 15 sällskap. Men när de är handblåsta och bara kostar 25 kronor, och dessutom har en så fin och bullig form - ja, då finns det inget annat för en samlare att göra.

Jag fastnade för en vacker tavla i dämpade färger. Någon form av grafiskt blad från 1985 där det här är nummer 18 av 200.
Har inte hört talas om konstnären Anna-Lena Sandell och en googling ger ingen mer information. Någon annan?
Och så slet jag i sista minuten åt mig två galet virkade kuddar 50x60 cm. Ska sprätta loss och tvätta dem, och om de klarar det ska de få bo i vår soffa.
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin